Kreativna vizualizacija (I)

Zamisli i – biće!

vizualizacijaDivna peščana plaža, sunčan dan, negde na južnim morima… Dok posmatrate mirno plavozeleno more, osećate kako vaše telo u senci palminog drveta miluje blagi povetarac… Sami ste, pobegli od svih ili svega, ili ste možda u društvu voljene osobe… Film se polako odvija dalje…

Jezdite u novom automobilu pustim krivudavim putevima, kroz guste šume, kroz koje se tek promaljaju prvi sunčevi zraci… Šetate zelenim livadama i berete mirišljave trave… Zamišljate novi nakit, lepu tašnu ili novi mobilni telefon…

Možda su vam misli nešto mirnije pa imate samo jednu sliku u svojoj imaginaciji – možda jednu udaljenu zvezdu, žuti trougao, samo ljubičastu svetlost kojom ste obliveni…

Ovo vam je tako poznato, naravno, jer svako od nas bar neko vreme tokom dana, manje ili više, otvorenih ili zatvorenih očiju provede maštajući, zamišljajući razne slike, pa i čitave filmove… Da li su u pitanju naši snovi, želje koje bismo voleli da ostvarimo, ili tek nešto što vam je “palo na pamet”, to i nije tako bitno, jedno je sigurno – svakome od nas se to događa. Svesno ili nesvesno, ali se događa.

Kreativna vizualizacija

Naveli smo samo nekoliko lepših i prijatnih primera, ali isto tako, ako ne svi, a ono bar jedan deo nas zamišlja svesno, a još više nesvesno, i one druge, mračnije slike života. “Jao! Šta ako se desi ovo ili ono…” – ponekad kreiramo strašne scene kao iz horor filmova, podstaknute našim strahovima zatrpanim ko zna gde i ko zna kada u podsvesti. I takve misli upućujemo najčešće sebi ili najmilijima, onima o kojima najviše brinemo, po principu – ne daj bože da im se to i desi.

Ali ko je u stanju da kontroliše svoje misli i to u kriznim, napetim situacijama? Sreća da se sve naše misli ne materijalizuju odmah u stvarnu situaciju. Kada bi mogle samo lepe ideje odmah da se ostvare! Kako da ih selektujemo i usmerimo ka izvoru stvaranja, gde će sačekati pravi trenutak za ostvarenje? Za to je neophodna moć materijalizacije, koju možemo steći pomoću kreativne vizualizacije.

Međutim, tek puko maštanje i zamišljanje ne predstavlja proces kreativne vizualizacije. Jer, kreativna vizualizacija je svestan i stvaralački čin voljnog i kontrolisanog kreiranja pozitivnih slika, koje onda držimo i posmatramo u svom umu, oplemenjujući ih pozitivnim emocijama kroz molitvu, hraneći ih na taj način potrebnom energijom ljubavi. Samo udružene, zamišljena slika i energija ljubavi mogu dati željene efekte i ostvariti naše ideje.

Na početku ćemo objasniti pojmove svih elemenata ovog procesa. Vizualizovati znači videti nešto svojim unutrašnjim, duhovnim okom. Zamišljati nešto u svojoj glavi jasno, do najsitnijih detalja, poseban je dar koji su ljudi nastoje da razviju od davnina. Rekli smo da svi maštamo tokom dana. Ali umesto da rasipamo energiju na besplodne maštarije, koje se najčešće rasprsnu ko mehuri od sapunice, možemo taj proces pretvoriti u neiscrpni izvor sopstvenog napretka i ostvarenja najlepših snova.

To ćete najlakše postići primenjujući različite tehnike kreativne vizualizacije, uz sva pravila i od početnih pa do najsloženijih koraka i faza (etapa).

Ovom serijom tekstova kreativne vizualizacije ćemo vam objasniti kako da razvijete svoje potencijale, ovladate samom tehnikom i unesete pozitivne promene u svoj život, ostvarujući i one svoje najdublje, najlepše i najsmelije snove…

Zlatko Kalajdžić